ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
"Οι πόλεις μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των ανθρώπων, μόνο όταν διαμορφώνονται με τη συμβολή όλων τους." - Jane Jacobs.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που καθοδηγεί τις επιλογές σχεδιασμού σε χώρους και συστήματα. Η ενεργή συμμετοχή της κοινότητας είναι καίρια για να εξασφαλιστεί ότι διάφορετικές προσεγγίσεις εφαρμόζονται στη διαδικασία του σχεδιασμού. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων είναι κεντρικά στοιχεία μιας πόλης χωρίς αποκλεισμούς (UN-Habitat 2001a).
Στις 14.2.2023, στην Αθήνα, διοργανώθηκε μια εκδήλωση Συμμετοχικού σχεδιασμού στο Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης". Η ομάδα μας δημιούργησε μια σειρά τεχνημάτων, βίντεο, φωτορεαλιστικές εικόνες, 3D μακέτα για να αναδείξει διεθνή παραδείγματα και μοντέλα αξιολόγησης δημόσιων χώρων για να προκαλέσει την ενεργή συμμέτοχή των κατοίκων, να ενδυναμώσει το αίσθημα του ανοίκην και να δείξουν τις βασικές ιδέες για τον σχεδιασμό του πάρκου σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ακολούθησε μια έκθεση των οπτικοποιήσεων (3D Arts & Crafts)
Το 3D Arts & Crafts είναι μια πιλοτική έκθεση τεχνημάτων για την υποβοήθηση του Συμμετοχικού σχεδιασμού ως κύρια επιλογή διαδικασίας για την ανάπλαση των Δημόσιων χώρων της Αττικής. Υλοποιήθηκε στις 14.2.2023 στην Αθήνα για να ενδυναμώσει το αίσθημα του ανήκειν στη τοπική κοινότητα.
Υποστήριξε την διοργάνωση Workshop Συμμετοχικού σχεδιασμού και παρουσιάστηκε στο συνέδριο Land Arch 2023 ως πιλοτικό πρόγραμμα / καλή πρακτική για τους δημόσιους χώρους όλης της Αττικής καθώς θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζει όλες τις βασικές αξίες και αρχές εργασίας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ
"Οι πόλεις μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων των ανθρώπων, μόνο όταν διαμορφώνονται με τη συμβολή όλων τους." - Jane Jacobs.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που καθοδηγεί τις επιλογές σχεδιασμού σε χώρους και συστήματα με καίρια την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας, για να εξασφαλιστεί ότι στη διαδικασία του σχεδιασμού εφαρμόζονται διαφορετικές από τις συνήθεις μελετητικές προσεγγίσεις.
Μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς έχει οριστεί από το UN-Habitat ως αυτή που προωθεί την ανάπτυξη με ισότητα. Έχει οριστεί ως ο τόπος όπου όλοι, ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους μέσα, το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα ή τη θρησκεία, έχουν τη δυνατότητα και την εξουσία να συμμετέχουν πλήρως στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες που έχουν να προσφέρουν οι πόλεις. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της πόλης χωρίς αποκλεισμούς. (UN-Habitat 2001a).
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία ανατροφοδότησης για τη κατεύθυνση των επιλογών του σχεδιασμού χώρων και συστημάτων. Η ουσιαστική συμμετοχή της κοινότητας, είναι ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται διαφορετικά φίλτρα στη διαδικασία του σχεδιασμού. Μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς ξεκινά με περισσότερες θέσεις στο τραπέζι (ARUP).
Σε αυτό το πλαίσιο για την ανάδειξη του Μητροπολιτικού́ Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε υπεροπτικό́ πόλο πρασίνου, εκπαίδευσης, πολιτισμού́, ιστορίας και αναψυχής, προτείναμε προς τη Περιφέρεια Αττικής και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου τη Διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με προκαταρκτικό στάδιο τη πρόκληση Συμμετοχικού σχεδιασμού.
Επίπεδα συμμετοχής
Με βάση τη πιο γνωστή τυπολογία διαβαθμισμένων επιπέδων συμμετοχής του κοινού (Arnstein 1969) που παραθέτουμε παρακάτω και το βαθμό της επιρροής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων (Sherry Arnstein 1969, άρθρο “A Ladder of Citizen Participation ”) η ομάδα μας μέσω των εισηγήσεων και των τεχνημάτων της προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανώτερο επιπέδου διαβούλευσης – τουλάχιστον ¨Επίπεδο συνεργασίας¨, καθώς για το συγκεκριμένο πάρκο υπήρχαν υπήρχαν ήδη εκπονημένες μελέτε αλλά και ομάδες ενεργές σε συγκρουσιακές σχέσεις.
Με βάση τη πιο γνωστή τυπολογία διαβαθμισμένων επιπέδων συμμετοχής (Arnstein 1969) τα επίπεδα διακρίνονται σε τρεις ομάδες και οκτώ κατηγορίες:
Ανώτερο επίπεδο συμμετοχής.
Σε γενικές γραμμές οι πολίτες και οι έχοντες εξουσία μοιράζονται, μέσω διαπραγμάτευσης, τις ευθύνες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων ενώ οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάζουν μονομερώς.
-
Πλήρης έλεγχος ενός προγράμματος ή ενός έργου (citizen control).
-
Επίπεδο ανατεθειμένης εξουσίας (delegated power),
-
Επίπεδο συνεργασίας (partnership),
Τυπική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων (tokenism).
H συμμετοχή του κοινού είναι επιφανειακή, δεν επηρεάζει το τελικό προϊόν, και συνήθως περιορίζεται σε μία τυπική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
-
Κατευνασμός (placation)
-
Διαβούλευση (consultation)
-
Πληροφόρηση (informing),
Επίπεδα μη-συμμετοχής (nonparticipation).
Tα κέντρα λήψης αποφάσεων χειραγωγούν το κοινό προς αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί…)
-
Θεραπεία (therapy),
-
Χειραγώγηση (manipulation)
Η παραπομπή στην ακραία ίσως παραπάνω κατηγοριοποίηση έχει να κάνει με την κατανόηση των δυσκολιών στην πράξη της εφαρμογής διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού καθώς το κοινό σήμερα είναι ενημερωμένο μέσω των κοινωνικών δικτύων, απαιτητικό και μπορεί να προσδώσει σε μία προσπάθεια λανθασμένη ερμηνεία. Απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία, ξεκαθαρίσεις θέσεις και πλαίσια για αυτές τις εκδηλώσεις.
Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση λιγότερο αιχμηρή υιοθετεί ο Διεθνής Σύνδεσμος για τη Δημόσια Συμμετοχή (International Association for Public Participation – IAP2).
Η ανάγκη να εξασφαλιστεί η δημόσια συμμετοχή στο σχεδιασμό υπαγορεύεται από πολιτικούς, θεωρητικούς και πρακτικούς λόγους. Κεντρική υπόθεση είναι ότι τα άτομα ή οι κοινωνικές ομάδες των οποίων το περιβάλλον ενδεχομένως θα επηρεαστεί από μια παρέμβαση στο χώρο, πρέπει να έχουν αφενός το δικαίωμα πρόσβασης στις σχετικές με την παρέμβαση αυτή πληροφορίες, αφετέρου τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουν το σχεδιασμό και προγραμματισμό παρεμβάσεων που αφορούν τη κοινότητά τους. Παράλληλα η επιτυχής και ουσιαστική συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της παρέμβασης.
Για την ΕΕ ο συμμετοχικός σχεδιασμός υπήρξε αντικείμενο πολλών προγραμμάτων ενώ η συν-δημιουργία επιδιώκεται στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (2021) είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποσκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας (Πολιτιστική διάσταση). Επιχειρεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, αλλα και μαθητές και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας. Ενώ ο συμμετοχικός σχεδιασμός ως τεχνογνωσία και πρακτική επισημαίνεται στα κριτήρια αξιολόγησης χρηματοδότησης από το Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την επιλογή των έργων.
Στην Ελλάδα η έννοια της συμμετοχικής διαδικασίας στην λήψη αποφάσεων ακολούθησε την Ευρωπαϊκή πορεία, με σχετική καθυστέρηση. Με βάση την ισχύουσα νομολογία, παρατηρείται μια προσέγγιση της συμμετοχής που όμως δε φτάνει στο σημείο της ουσιαστικής θεσμοθέτησής της. Επί της ουσίας η εφαρμογή της συμμετοχικής διαδικασίας στη λήψη αποφάσεων αποτελούν μια δυνητική πρακτική που εναπόκειται στις προθέσεις και στη βούληση της εκάστοτε αιρετής εκτελεστικής εξουσίας των ΟΤΑ. Επίσης η διάχυση της πληροφορίας, παρά τη θέσπιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας είναι αποσπασματική και καθόλου πρακτική για τον μέσο πολίτη. Έτσι η πληροφορία για τις πρακτικές της εξουσίας δεν ακολουθούν αυστηρά θεσμοθετημένες οδούς αλλά, διαχέονται προς τους πολίτες με τρόπο πολλές φορές χαώδη. Η έλλειψη νομικής βάσης και θωράκισης των συμμετοχικών διαδικασιών δεν μπορούν να διασφαλίσουν την απροβλημάτιστη εφαρμογή τους από τους ΟΤΑ κάθε βαθμού.
Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του πάρκου Τρίτση η Περιφέρεια Αττικής, ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει με τη συνήθη θεσμική διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μελετών, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του συμμετοχικού σχεδιασμού προς υψηλότερα επίπεδα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εστίαση της περιφέρειας στους βασικούς άξονες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, όπως για παράδειγμα ανακοινώθηκε για τον Φαληρικό όρμο.
Με το συμμετοχικό σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί ένα ανώτερο επίπεδο διαβούλευσης στα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα και αυτά να συνυπολογιστούν στις θεσμικές διαδικασίες.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 έγινε η πρώτη Δημόσια παρουσίαση σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας ¨Αντώνης Τρίτσης".
Παρουσιάστηκε οπτικοποιημένο μέσω Video, Διαδραστικής μακέτας διεθνών παραδειγμάτων και μοντέλων αξιολόγησης δημόσιων χώρων, ένα αρχικό πλάνο αξόνων ανάπτυξης που να αντανακλά το όραμα της Περιφέρειας που να θέτει τις βασικές αρχές και προτεραιότητες για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων, αλλά ταυτόχρονα να αποτελει τη βάση για ένα ουσιώδη κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση.
Έμφαση δόθηκε στο να είναι αντιληπτοί από τον καθένα οι κύριοι άξονες του προσδοκώμενου σχεδιασμού, σε επιρροές από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις αειφορικού σχεδιασμού, στη λειτουργικής αναβάθμισης, άθλησης και αναψυχής που ταιριάζουν και μπορούν να ενισχύσουν τον περιβαλλοντικό - δασικό χαρακτήρα του πάρκου, αλλά ταυτόχρονα να επιλύσουν λειτουργικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ανεκμετάλλευτο τρενάκι και τα υφιστάμενα ερειπωμένα κτίρια, ζητήματα ασφάλειας με κινητά παρατηρητήρια αλλά και βιωσιμότητας και εκπαίδευση στην οικολογία με τα εναέρια δεντρόσπιτα διακριτικής παρατήρησης, ζητήματα ασυνέχειας και σύνδεσης με την πόλη κ.α.
Ακολούθησε έκθεση του έργου της οπτικοποίησης έως τις 24 Μαρτίου ενώ στις 10 Μαρτίου διενεργήθηκε στον ίδιο χώρο, ένα πιλοτικό Workshop Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την ευρύτερη διασύνδεση των κατοίκων της περιοχής με το σχεδιασμό του χώρου και την ανάπλαση του πάρκου. Στο Workshop συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του ΚΕΠΕΑ, του Συλλόγου Φίλων του Πάρκου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η αρχική πρόταση ήταν η διοργάνωση ενός πολυήμερου Workshop συμμετοχικού σχεδιασμού στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής θα συμμετείχαν ενεργά με προτάσεις τεχνήματα και οράματα θα περιελάβανε θεματικές εκδηλώσεις με ειδικούς εμπιρογνόμωνες μικροέρευνες GIS κλπ. Αντ΄ αυτού για τεχνικούς λόγους υλοποιήθηκε πιλοτικά ένα ημερήσιο Workshop με τη συμμετοχή, φορέων της περιοχής, διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αξιοσημείωτου ενδιαφέροντος.
Η ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
-
Τι σημαίνει η οπτικοποίηση στην προκαταρκτική εξέταση ενός έργου.
-
Η ύπαρξη μακέτας σε μια διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού
-
Ποια η σημασία της κλίμακάς της μακέτας
-
Τι σημαίνει η ύπαρξη διακοπτών χωρικής εστίασης
-
Τα animation
-
Η σημασία εργαλείων GIS και εφαρμογές κινητών
-
Τα κοινωνικά δίκτυα
-
Ερωτηματολόγια. Πως και σε πόσα στάδια τα διαχειριζόμαστε
Η οπτικοποίηση είναι ένα εργαλείο για το συμμετοχικό σχεδιασμό καθώς επιτρέπει την προβολή οραμάτων αλλά κυρίως την κατανόηση των θεμάτων από ένα κοινό διαφόρων ηλικιών που δεν είναι εξοικειωμένο με τον ειδικό σχεδιασμό, την ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό, τις επιδράσεις κλίμακας, τις διασυνδέσεις κλπ. Η γνώμη ακόμη κι ενός μικρού παιδιού είναι πολύ βασική στην προσέγγιση οραμάτων πέραν του γεγονότος ότι η συμμετοχή αυτή καθ’ αυτή είναι βασική προϋπόθεση για την δημιουργία του.
-
Ανθρώπινο κεφάλαιο κλπ
-
Η εκπαίδευση του κοινού
-
Τα τεχνήματα έπρεπε να αναδείξουν τους αρχικού στόχους
-
Την ανάδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα του πάρκου
-
Τη δημιουργία ενός πάρκου οργανωμένου, σύγχρονου και ασφαλούς.
-
Τη προσέλκυση κόσμου όλων των ηλικιών και υποβάθρων, για αναψυχή ή διασκέδαση.
Τα τεχνήματα στην περίπτωση του πάρκο Τρίτση περιλάμβαναν Μακέτα, Video, Πινακίδες Διεθνών παραδειγμάτων, φωτορεαλισμούς, Περιηγήσεις VR κλπ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οπτικοποιήθηκαν οι πρώτες προτάσεις που αφορούσαν:
-
Την εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του χαρακτήρα του πάρκου ως κέντρο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, και ένταξη νέων λειτουργιών.
-
Την ενίσχυση των υφιστάμενων χρήσεων και ένταξη νέων
-
Την ανάδειξη και εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτισμάτων
-
Τη λειτουργική και διοικητική ενοποίηση των χώρων του πάρκου
-
Την ενεργοποίηση ενός μικρού εγκαταλελειμμένου τρένου και η επέκταση των γραμμών του σε όλο το εύρος του πάρκου για τις μετακινήσεις των επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες εντός του πάρκου.
-
Την ενσωμάτωση ποδηλατόδρομων.
-
Διαπερατές δαπεδοστρώσεις στα σκληρά δάπεδα.
-
Εγκατάσταση τεχνολογικά “έξυπνου” εξοπλισμού
-
Νέα Φυτοτεχνική προσέγγιση για τις φυτεύσεις που θα συνοδεύουν τα παραπάνω έργα.
-
Η μετακίνηση των σημερινών πυλών ως πλατείες υποδοχής στα εξωτερικά όρια του πάρκου όπου σήμερα οι χώροι καταλαμβάνονται μόνο από θέσεις πάρκινγκ.
-
Η διείσδυση του πράσινου και λειτουργικών αξόνων του πάρκου όπως για παράδειγμα οι ποδηλατόδρομοι στους πολεοδομικούς άξονες της ευρύτερης περιοχής.
Το WORKSHOP
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πλαισίωσαν τις εργασίες του work shop.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι είναι εκείνοι που πραγματοποιούν εορτασμούς, πραγματοποιούνται κοινωνικές και οικονομικές ανταλλαγές, οι φίλοι τρέχουν ο ένας στον άλλο και οι πολιτισμοί αναμειγνύονται. Είναι η "Βιτρίνα" των Υποδομών μας όπου αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας και με τον τόπο. Όταν αυτοί οι χώροι λειτουργούν καλά, χρησιμεύουν ως σκηνή για τη δημόσια ζωή μας.
Αλλά τι κάνει κάποιες θέσεις να επιτυγχάνουν, ενώ άλλες να αποτυγχάνουν;
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ
Κατά την αξιολόγηση χιλιάδων ανοιχτών χώρων σε όλο τον κόσμο, η PPS (Project for Public Spaces) διαπίστωσε ότι για να είναι επιτυχής ένας ανοιχτός χώρος Δημόσιου χαρακτήρα, πρέπει να διακρίνονται γενικά τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά:
-
Να είναι προσβάσιμος (Πρόσβαση & συνδέσεις).
-
Οι άνθρωποι να ασκούν δραστηριότητες εκεί.
-
Ο χώρος να είναι άνετος και να έχει καλή εικόνα και τέλος,
-
Να είναι ένα κοινωνικό μέρος: ένα μέρος όπου οι άνθρωποι συναντιούνται ο ένας με τον άλλο και δύνανται να υποδέχονται άλλους ανθρώπους που έρχονται για να τους επισκεφθούν.
Το PPS ανέπτυξε το παρακάτω Διάγραμμα Χώρων ως εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρίνουν ένα τόπο ως καλό ή κακό.
Φανταστείτε ότι ο κεντρικός κύκλος στο διάγραμμα είναι το ‘Πάρκο ¨Αντώνης Τρίτσης¨. Μπορείτε να αξιολογήσετε αυτό το μέρος σύμφωνα με τα τέσσερα κριτήρια που αναφέρθηκαν (1ος εσωτερικός δακτύλιος). Στο 2ο εσωτερικό δακτύλιο έξω από τα βασικά κριτήρια υπάρχουν μια σειρά από διαισθητικές ή ποιοτικές πτυχές με τις οποίες κρίνουμε ένα μέρος. Ο 3ος εξωτερικός δακτύλιος παρουσιάζει τις ποσοτικές πτυχές που μπορούν να μετρηθούν με στατιστικές, έρευνα κλπ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ & ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Μπορείτε να κρίνετε την προσβασιμότητα ενός τόπου από τις συνδέσεις του με το περιβάλλον, τόσο οπτικό όσο και φυσικό. Ένας επιτυχημένος δημόσιος χώρος είναι εύκολο να φτάσετε και να περάσετε μέσα από αυτόν. Είναι ορατός τόσο από απόσταση όσο και από κοντά.
ΑΝΕΣΗ & ΕΙΚΟΝΑ
Το να είναι ο χώρος άνετος και να παρουσιάζεται καλά - έχει μια καλή εικόνα - είναι το κλειδί για την επιτυχία του. Η άνεση περιλαμβάνει τις αντιλήψεις για την ασφάλεια, την καθαριότητα και τη διαθεσιμότητα θέσεων για να καθίσετε - η σημασία του να δίνεται στους ανθρώπους η επιλογή να κάθονται όπου θέλουν είναι γενικά υποτιμημένη.
ΧΡΗΣΕΙΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι δραστηριότητες είναι οι βασικές αιτίες ύπαρξης ενός τόπου. Έχοντας κάτι κάποιος να κάνει, δημιουργεί το λόγο να επισκεφτεί κανείς ένα μέρος - και να επιστρέψει. Όταν δεν υπάρχει τίποτα κάποιος να κάνει, ένας χώρος θα είναι άδειος και αυτό γενικά σημαίνει ότι κάτι είναι λάθος.
Οι αρχές που πρέπει να θυμάστε κατά την αξιολόγηση των χρήσεων και των δραστηριοτήτων ενός τόπου:
-
Όσο περισσότερες δραστηριότητες προσφέρονται και οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο.
-
Να υπάρχει μια καλή ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
-
Οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών να χρησιμοποιούν το χώρο (οι συνταξιούχοι και τα άτομα με μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν άλλοι δουλεύουν).
-
Ο χώρος χρησιμοποιείται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-
Ένας χώρος που χρησιμοποιείται τόσο από μοναχικούς όσο και από τους ανθρώπους σε ομάδες, είναι καλύτερος από χώρους που χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο επειδή συχνάζουν φίλοι.
-
Υπάρχει περισσότερη κοινωνικοποίηση και είναι πιο διασκεδαστικός.
-
Ο τελικός καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας ενός τόπου είναι το πόσο καλά διοικείται.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Αυτή είναι μια δύσκολη ποιότητα για να επιτευχθεί σε ένα τόπο, αλλά μόλις επιτευχθεί, αυτό γίνεται ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να διαφαίνεται.
Όταν οι άνθρωποι βλέπουν φίλους, συναντιούνται και χαιρετούν τους γείτονές τους και αισθάνονται άνετα να αλληλοεπιδρούν με τους ξένους, τείνουν να αισθάνονται μια ισχυρότερη αίσθηση προσκόλλησης στον τόπο που ενθαρρύνει αυτές τις κοινωνικές δραστηριότητες.