AtHENS WATERFRONT FAIR
Σχεδιάστε παίζοντας!
Στο Αθήνα Waterfront, οι επισκέπτες καλούνται να σχεδιάσουν συμμετοχικά το δημόσιο χώρο του παραλιακού μετώπου της Αττικής μέσω εφαρμογών στο κινητό τους, να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια και να «δημιουργήσουν» σε χάρτες και μακέτες επιθυμητές διαδρομές πράσινου. Μέσα από όλες τις ευφάνταστες δραστηριότητες, οικοδομείται ο σχεδιασμός που συνδυάζει τις κοινωνικές με τις περιβαλλοντικές ανάγκες και την επανασύνδεση με την πόλη που μας αξίζει!
Design while playing!
At the Athens Waterfront, visitors are invited to participatively design the public space of the Attica waterfront through Geoinformatics applications, participate in interactive games and "create" desirable green routes on maps. Through all the imaginative activities, the design is built that combines the social and environmental needs and the reconnection with the city that we deserve!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Συμμετοχικός Σχεδιασμός
Με γνώμονα το όραμα του ΝΕΒ, στο πρόγραμμά μας ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός είναι μια διαδικασία που προβλέπει την ανοιχτή και ισότιμη συμμετοχή φορέων και πολιτών στον σχεδιασμό του κοινόχρηστου χώρου. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μια σειρά δράσεων η κοινωνία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ανάπλαση του χώρου, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των σχεδίων και συνδημιουργούν ένα κοινό όραμα για την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις των Δημόσιων χώρων. Η αλληλοεπίδραση με τους πολίτες είναι ουσιαστική και διενεργείται μέσω παιχνιδιού και παράλληλων καλλιτεχνικών δρώμενων έτσι ώστε η συμμετοχή να είναι ευχάριστη για όλους τους συμμετέχοντες.
Παιχνίδι Ρόλων
Επί συγκεκριμένου τόπου, χάρτη και μακέτας, ομάδες πολιτών συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά. Κάθε άτομο της ομάδας επιλέγει μια κάρτα από μια θεματική «Τράπουλα¨ που αντιστοιχεί σε ένα ρόλο με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι συμμετέχοντες καλούνται να ενστερνιστούν ρόλους παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων ατόμων, ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες, αναξιοπαθούντων κλπ με σκοπό την ανάδειξη παραμέτρων σχεδιασμού που είχαν μέχρι σήμερα αγνοηθεί. Για παράδειγμα, το άτομο που έχει το ρόλο του ηλικιωμένου σκέφτεται και απαντά για το πως θα ήθελε να διαμορφωθεί ένα Πάρκο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εάν υποφέρει από κινητικές δυσκολίες. Οι άξονες στους οποίους θα βασιστεί το σενάριο για τον κάθε ρόλο αφορούν στην ηλικία, το επάγγελμα, τις προτιμήσεις και χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους κλπ. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με δύο τρόπους: αφενός, όταν το άτομο ανάλογα με τις προτιμήσεις του επιλέγει και τοποθετεί μια πινέζα - σύμβολο στον διαδραστικό χάρτη/μακέτα και αφετέρου, «συνδέει» δύο πράσινους χώρους με πράσινο νήμα πάνω στον χάρτη, για να μας υποδείξει την επιθυμία του στην ενοποίηση πράσινων τόπων με πράσινες διαδρομές. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν αξιολογούνται και μαζί με τα ερωτηματολόγια και τους χάρτες τίθενται για ενημέρωση και προβληματισμό στους φορείς των έργων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Πρώτη ημέρα
(10 Απριλίου 2024)
ΟΡΑΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Δεύτερη ημέρα
(11 Απριλίου 2024)
ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ
Τρίτη ημέρα
(12 Απριλίου 2024)
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Τετάρτη ημέρα
(13 Απριλίου 2024)
3D ART & Crafts
Πέμπτη ημέρα
(14 Απριλίου 2024)
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΓΙΟΡΤΗ
Ο στόχος της πρώτης φάσης είναι η προεπισκόπηση του έργου για την κατανόηση των βασικών προβλημάτων και η ενημέρωση της κοινότητας.
Στο τέλος της πρώτης φάσης η κοινότητα είναι ενημερωμένη για το έργο, ενώ εμφανίζονται οι πρώτες εντυπώσεις και παράλληλα εκδηλώνονται τα σημεία τριβής, συγκρούσεων και οι αντιθέσεις που θα τεθούν ως επίκεντρα στην φάση του συμμετοχικού σχεδιασμού.
Ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης στην τοπική κοινότητα με ¨μάτια που βλέπουν¨. Η στρατηγική πρέπει να αποβλέπει στην αναγνώριση του χώρου από τους κατοίκους με στοχαστικό τρόπο...
NGT για ελεύθερο συλλογισμό για το μέλλον στο χώρο της εκδήλωσης – στόχοι κατά ενότητα
Με γέφυρα την Τέχνη, ανάπτυξη αρχών και κανόνων του συμμετοχικού σχεδιασμού, κατανόηση των μελλοντικών προβλημάτων του συμμετοχικού διηνεκούς συμμετοχικού σχεδιασμού.
Το Παιχνίδι σε προσχεδιασμένο χρόνο για κάθε πρόταση σχεδιασμού διευκολύνει τη διαδικασία συν απόφασης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι μία πρόταση ή μία παρέμβαση να λάβει όλες τις ψήφους ¨συμφωνώ – πράσινη κάρτα¨.