top of page

NEWS 2022 - 23

GIAMAKOS ARCHITECTS & ASSOCIATES ARCHITECTURE + PLANNING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Σεπτέμβριος 2023 - Η νέα εταιρεία συστήθηκε με έδρα τη Γλυφάδα, απο τον Αρχιέκτονα Σωτήρη Γιαμάκο, για την πληρέστερη μελετητική υποστήριξη των συνεργατών μας στην Αττική. Κύριος στόχος μας η ανάπτυξη μεγαλήτερων εταιρικών μελετητικών πτυχίων, η διαδικτιακή συνεργασία και η πρόσθετη υποστήριξη στην ορίμανση και προβολή σύνθετων Projects...

10.Σεπτ.2023 Έφυγε ο Αρχιτέκτων Νίκος Γιαμάκος.

IMG_20230911_152346.jpg

Νικόλαος Γιαμάκος, Αρχιτέκτων (1937 – 2023)

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1937 και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας. Το 1968 επέλεξε το Βόλο για να ζήσει με την οικογένειά του και να ιδρύσει ένα από τα λίγα τότε αρχιτεκτονικά γραφεία. Πρόθυμος για συνεργασίες, ταλαντούχος και ακούραστος σχεδιαστής ακόμη και με τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, δάσκαλος για πολλούς, αφιέρωσε όλη του την ζωή στον σχεδιασμό πολυάριθμων έργων, δημοσίων και ιδιωτικών μελετών, όπως πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, συγκροτήματα κατοικιών, ειδικών κτιρίων κλπ. Σε πολλά από αυτά συνεργάστηκε μέχρι το 1983 με τους αρχιτέκτονες Παν. Τσολάκη και καθηγητή Αλέξανδρο Ζάννο.

Ξεχώριζε πάντα για την καλλιτεχνική του προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό βρίσκοντας πεδίο έκφρασης στα παραδοσιακά κτίρια του Πηλίου, αποφεύγοντας κοινότυπες απομιμήσεις και προσθέτοντας πολλά καινοτόμα αλλά απέριτα αρχιτεκτονικά στοιχεία και λεπτομέρειες. Η αρχιτεκτονική του έκφραση ήταν προέκταση της ζωγραφικής του προσέγγισης. Έδινε ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργική κάτοψη , στην λιτή όψη και ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ακολουθώντας τις αρχές του Bauhaus, τόσο στις πρώτες πολυκατοικίες (Αργοναυτών και Τοπάλη, Τριχόπουλου, ξενοδοχείο Αλέξανδρος κλπ) όσο και στις εξοχικές κατοικίες (μικρά συγκρότηματα παραθεριστικών κατοικιών προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβαλλον στο δρόμο για Παπά – Νερό, στην Μηλίνα, στο Χορευτό, στην Τσαγκαράδα κ.λ.π)

Πέτρα, λευκός σοβάς, ξύλο και σχιστόπλακες ήταν τα αγαπημένα εργαλεία και υλικά της σύνθεσής του, στις κατασκευές στο Πήλιο.

Από το 1973 – 1976 υπήρξε επιβλέπων Αρχιτέκτων του προγράμματος δανειοδοτήσεων του Ε.Ο.Τ. για τις πρώτες μετατροπές αξιόλογων παραδοσιακών κτιρίων σε ξενώνες, σε όλο το Νομό Μαγνησίας και στις Βόρειες Σποράδες. Με συνεργάτες του την Άννα Καστρουνή και άλλους, όργωσαν τον Νομό και αποτύπωσαν σχεδιαστικά όλο το αξιόλογο παραδοσιακό κτιριακό δυναμικό, συντάσσοντας αρχεία φακέλων και διατυπώνοντας προτάσεις διατήρησης. Πολλά από αυτά τα κτίρια στην πορεία κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και λειτουργούν μέχρι σήμερα ως ξενώνες.

Το 1976 εργάστηκε ως Υπεύθυνος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στο Νομό Μαγνησίας.

Κατά διαστήματα υπήρξε μέλος της τότε Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Νομού Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Από το 1988 και έπειτα, με συνεργάτες τα παιδιά του Φωτεινή Γιαμάκου και Σωτήριο Γιαμάκο, αρχιτέκτονες μηχανικούς, συνέχισε με το ίδιο μεράκι να εκπονεί ως Ομάδα πλέον, μελέτες κάθε κατηγορίας και κλίμακας στο Βόλο, στο Πήλιο, στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε πολλούς Διεθνείς και Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με άλλους καταξιωμένους μηχανικούς και συμβούλους αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις μέχρι την συνταξιοδότησή του.

Στην δύση της επαγγελματικής του καριέρας και λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δεν δίστασε να ταξιδέψει στην Λειψία της Γερμανίας, προκειμένου να εργαστεί ως Αρχιτέκτων σε συνεργασία με Γερμανούς Αρχιτέκτονες.

Σχεδίασε και έκανε πραγματικότητα μαζί με την από 17 χρονών σύντροφό του Μερόπη Γιαμάκου το ξενοδοχείο “Μαιστράλι” στην Άφησσο όπου έζησε μέχρι τέλους. Η μεγάλη του αγάπη για την ζωγραφική, τον συνόδευε πάντα αφήνοντας παρακαταθήκη πλειάδα έργων.

Υπήρξε ιδιαίτερα εργατικός, μετριοπαθής και αγαπητός μεταξύ των συναδέλφων, χωρίς να προβάλλει τα έργα του, αρκετά από τα οποία κοσμούν την περιοχή μας. (Αποκατάσταση – Διαμόρφωση & Εξοπλισμός του παλιού Μεταξουργείου Ν. Ιωνίας σαν ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΞΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υδροβιοτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή στη Θέρμη, Πανεπιστημιακό συγκρότημα Πολιτικών Μηχανικών, στο Βόλο σε συνεργασία με το γραφείο Δ. & Λ. Ποτηρόπουλος, Συγκρότημα ΞΕΝΙΑ πολυώροφων κατοικιών στο Βόλο.)

Sept 2023 - Δικαίωση από το ΣτΕ απέναντι στην Πολεοδομία του Βόλου

aaa.JPG

Δικαιωνόμαστε ύστερα από 11ετή Δικαστικό αγώνα και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά καθώς το συγκεκριμένο project μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη στο Παγασητικό Κόλπο, χωρίς δαπανηρές υποδομές και μεγάλη αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Πηλίου είναι μοναδικό, οι τοπικές κοινότητες και η μικρή ξενοδοχεία χρειάζονται ενίσχυση με εναλλακτικούς από τους μέχρι σήμερα συνήθεις τρόπους. Η πρόσφατη θεομηνία κατέδειξε αυτό που ως μελετητές έχουμε από χρόνια επισημάνει, ότι ο σχεδιασμός μας πρέπει να έχει ορίζοντα 50 ετών και να ακολουθεί τη φύση για να αντέξει στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

Συμπερασματικά χρειάζεται διαφορετική οπτική τόσο στα έργα που υλοποιούμε όσο και στις δραστηριότητες που επιλέγουμε να αναπτύξουμε. Απαιτείται αφύπνιση από τους μελετητές αλλά και από το κόσμο που χρησιμοποιεί τις υποδομές. Στη περίπτωση του παραπάνω Project η καταστροφή δεν προήλθε από τη φύση, αλλά από ανθρώπους που επέλεξαν τον άχαρο ρόλο της καταστροφής, για να επισημάνουν – άθελά τους- τελικά το έργο μας, να μας κάνουν ισχυρότερους και επιτέλους να γίνουμε πιστευτοί και να ακουστούμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους συνεργάτες μας που άντεξαν μαζί με τις οικογένειές μας την πολύχρονη ταλαιπωρία μας, τους νομικούς μας συμβούλους όπως τον κ. Χρ. Παφίλη, κ. Βασσίλη Σοφιώτη, κ. Χρ. Γούσιο, κ Ν. Τσιούτσια και ιδιαίτερα τη Δικηγορική Εταιρεία Κ. Καρατσώλης – Ε. Τσιάντη και Συνεργάτες που χειρίστηκε την υπόθεσή μας στο ΣΤΕ.

Giamakos Architects - Visionary proposals for marine projects in Greece.

Στιγμιότυπο 2022-06-10, 8.34.22 μμ.png

2023 - New European Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποσκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μόδα, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητα της ζωής μας.

 

Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας.

 

Στο παραπάνω πλαίσιο το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Γιαμάκου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής εστιάζει στους βασικούς άξονες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, με προτάσεις προγραμμάτων συμμετοχικού σχεδιασμού - οπτικοποίηση οραμάτων, καλλιτεχνικά τεχνήματα, κλπ. -, που εστιάζουν σε χώρους Δημοσίου Συμφέροντος της Αττικής, όπως για παράδειγμα το Πάρκο Τρίτση, ο Φαληρικός όρμος κλπ. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος στις τοπικές κοινωνίες, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των έως σήμερα πρακτικών διαβούλευσης που να εκφράσει και να αποτυπώσει τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα οράματα των πολιτών, παράλληλα με την τρέχουσα πολιτική βούληση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του συμμετοχικού σχεδιασμού βασίζεται σε διεθνή πρακτική (Public Spaces, NY) και την πολυετή εμπειρία του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Giamakos Architects. Σημειώνεται ότι το αρχιτεκτονικό Γραφείο Γιαμάκου εφάρμοσε πρώτο στην Ελλάδα ολιστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ευρύτερων πολεοδομικών μετώπων (1996 – Θαλάσσιο Μέτωπο της πόλης του Βόλου κλπ).

Οι ομάδες μας συγκροτούνται σε διεπιστημονική βάση με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, χωροτακτών, σχεδιαστών τοπίου, designers, εργαστηρίων εφαρμοσμένων τεχνών κλπ.

Πάρκο Τρίτση

BIMCAD_02.jpg

Φαληρικός Όρμος

Fal.jpeg
bottom of page