top of page
Search
Writer's pictureNFS Giamakou

2023 - Φαληρικός Όρμος, New European Bauhaus

Το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus (New European Bauhaus) αποσκοπεί να δώσει πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση. Είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποσκοπεί να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Εκφράζει τη φιλοδοξία της Ε.Ε. για τη δημιουργία όμορφων και βιώσιμων τόπων, προϊόντων και τρόπων διαβίωσης, χωρίς αποκλεισμούς, επιταχύνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μόδα, επηρεάζοντας θετικά την καθημερινότητα της ζωής μας.

Φιλοδοξεί, παράλληλα, να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, και να κινητοποιήσει σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιστήμονες, μαθητές, και δημιουργικά μυαλά από όλους τους κλάδους, να οραματιστούν και να αναζητήσουν λύσεις σε σύνθετα κοινωνικά προβλήματα μέσω της συν-δημιουργίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Γιαμάκου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής εστιάζει στους βασικούς άξονες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, με προτάσεις προγραμμάτων συμμετοχικού σχεδιασμού - οπτικοποίηση οραμάτων, καλλιτεχνικά τεχνήματα, κλπ. -, που εστιάζουν σε χώρους Δημοσίου Συμφέροντος της Αττικής, όπως για παράδειγμα το Πάρκο Τρίτση, ο Φαληρικός όρμος κλπ. Ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος στις τοπικές κοινωνίες, ξεπερνώντας τις δυσκολίες των έως σήμερα πρακτικών διαβούλευσης που να εκφράσει και να αποτυπώσει τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα οράματα των πολιτών, παράλληλα με την τρέχουσα πολιτική βούληση, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του συμμετοχικού σχεδιασμού βασίζεται σε διεθνή πρακτική (Public Spaces, NY) και την πολυετή εμπειρία του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Giamakos Architects. Σημειώνεται ότι το αρχιτεκτονικό Γραφείο Γιαμάκου εφάρμοσε πρώτο στην Ελλάδα ολιστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ευρύτερων πολεοδομικών μετώπων (1996 – Θαλάσσιο Μέτωπο της πόλης του Βόλου κλπ).


Οι ομάδες μας συγκροτούνται σε διεπιστημονική βάση με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, χωροτακτών, σχεδιαστών τοπίου, designers, εργαστηρίων εφαρμοσμένων τεχνών κλπ.


Δείτε ακόμη: Πάρκο Τρίτση


16 views0 comments

Comments


bottom of page