Στο Μπλε Waterfront Road 2025 διερευνώνται μπλε διαδρομές στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, που επιπλέον θα διασυνδέσουν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού Κόλπου με το θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής.
Το έργο έχει προταθεί για χρηματοδότηση στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Transforming neighbourhoods, making them beautiful, sustainable, and inclusive (HORIZON-MISS-2024-NEB-….) και βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης.
Η Ομάδα του προγράμματος αποτελείται από την ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ (Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής), το National Technical University of Athens (NTUA - School of Architectural Engineering), την TPDN Territory Planning and Design Network (Albania), την ECOCYPRIA LTD. (Cyprus) και την GIAMAKOS ARCHITECTS & ASSOCIATES, ARCHITECTURE + PLANNING SINGLE MEMBER P.C.(Εκπρόσωπος του Προγράμματος).
Το Μπλε Waterfront Road αναφέρεται σε ένα ολιστικό σχέδιο θαλάσσιων πολεοδομικών και όχι μόνο παρεμβάσεων στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής αλλά και στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού Κόλπου, επικεντρωμένο στη Θαλάσσια Διασύνδεση τόπων με βάση τη Διερεύνηση της εμπειρίας δίπλα στο νερό.
Είτε με τη μορφή της παθητικής αναψυχής (Κολύμπι, Παραλίες και πάρκα), είτε της ενεργητικής αναψυχής (Θαλάσσια σπορ), είτε με το Θαλάσσιο Τουρισμό αλλά και με παρεμβάσεις στους λιμένες (Θαλάσσιες Πύλες) κλπ , διερευνώνται μέσω συμμετοχικού σχεδιασμού, πολεοδομικές παρεμβάσεις, με βάση τις αρχές και αξίες του ΝΕΒ αλλά και τα ποιοτικά κριτήρια του Νταβός για ένα νέο ολιστικό σχέδιο δίπλα στο νερό.
Οι δράσεις θα λάβουν χώρα αρχικά σε ανοιχτούς κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του παράκτιου μετώπου της Αττικής και στη συνέχεια στα παράκτια μέτωπα το νησιωτικών συμπλεγμάτων του Αργοσαρωνικού κόλπου και των θαλάσσιων μετώπων Κύπρου και Αλβανίας.
Το Μπλε Waterfront Road εστιάζει στο παράκτιο μέτωπο Αττικής ακολουθώντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στη Διερεύνηση έξη ενοτήτων στον Αργοσαρωνικό Κόλπο: ΕΛΕΥΣΙΝΑ, (Σαλαμίνα / Ελευσίνα) (ΜΑΡΤΙΟΣ 2025), ΑΙΓΙΝΑ (Αίγινα, Μονή Αίγινας, Αγκίστρι, Άγιος Θωμάς, Άγιος Ιωάννης, Κυρά) (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025), ΓΑΛΑΤΑΣ / ΠΟΡΟΣ (ΜΑΙΟΣ 2025), ΎΔΡΑ (Ύδρα, Δοκός, Τρικέρι Ύδρας) (ΙΟΥΝΙΟΣ 2025), ΣΠΕΤΣΕΣ (Σπέτσες, Σπετσοπούλα) (ΙΟΥΛΙΟΣ 2025), ΤΟΛΟ / ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ (Πλατειά, Ρόμβη και Ψηλή Αργολίδας) (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2025), αλλά και σε δύο περιπτώσεις σχετικών παρεμβάσεων στο Εξωτερικό στη ΚΥΠΡΟΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 25) και ΑΛΒΑΝΙΑ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2025).
Κάθε ενότητα διερευνάται ως πεδίο στο πρώτο 15 ήμερο ενός προκαθορισμένου μήνα εργασίας, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση της ομάδας και του εξοπλισμού στον τόπο ενδιαφέροντος. Κατά την διάρκεια του δεύτερου 15ήμερου λαμβάνει χώρα η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού.
Με οδηγό τις συμμετοχικές διαδικασίες που προτείνονται στο πρόγραμμά μας, για τον ανωτέρω σκοπό, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά υπαίθριων Workshop Συμμετοχικού Σχεδιασμού, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δημόσιες συζητήσεις που θα σχετίζονται με τις αξίες μας γύρω από τον φυσικό κόσμο και τη σχέση μας με το νερό και το δομημένο περιβάλλον. Το έργο της κάθε ενότητας παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση το τελευταίο ΣΚ κάθε μήνα εργασίας, ενώ τον Δεκέμβριο του 2026 σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Αττική παρουσιάζεται το συνολικό αποτέλεσμα.
Μέσα από το πρόγραμμά μας, μέσω της τέχνης και της συμπερίληψης, το σχέδιο της ακτής τίθεται σε συμμετοχικές διαδικασίες όπως επιτάσσει η σύγχρονη Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το Waterfront Road, ως πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω της τέχνης, της τεχνολογίας και της συναπόφασης, βασίζεται και προάγει τις τρεις βασικές αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus:
τη Βιωσιμότητα υπό την περιβαλλοντική́ έννοια,
τη Συμπεριληπτικότητα στις διάφορες διαστάσεις της,
την Αισθητική́ που εμπερικλείει την ποιότητα εμπειρίας για τους ανθρώπους μέσω του σχεδιασμού́, των συναισθηματικών/πολιτιστικών οφελών και της σύνδεσης των πράσινων χώρων της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής.
Η εκδηλώσεις μας θα απεικονίζουν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, μέσω της πολυεπίπεδης προσέγγισης του Συμμετοχικού σχεδιασμού (από τη Παγκόσμια διάσταση των Περιβαλλοντικών αλλαγών, στα παραλιακά έργα των ακτών της Μεσογείου), της Συμμετοχικής και της Διεπιστημονικής προσέγγισης που αντικατοπτρίζεται στα επαναλαμβανόμενα Φόρουμ του προγράμματος και τη θεματολογία των εργαστηρίων μας. Η ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν μέσω ουσιαστικών εμπειριών και της ενσωμάτωσης νέων ανθεκτικών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών μέσω της διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού είναι o κύριος θεματικός άξονας διερεύνησης του Waterfront Road στις ακτές της Μεσογείου.
Oι κοινότητες θα εστιάσουν στη επανασύνδεση τους με το φυσικό περιβάλλον, στην κατανόηση των επιπτώσεων του τρόπου της ζωής μας στον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής μας και της ευθύνης μας στην αλλαγή του τεχνητού περιβάλλοντος και κατ επέκταση στην επίδρασή μας στο κλίμα, αλλά και τη δημιουργία υποδομών με προτεραιότητα την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Περισσότερα: www.gmk-neb.eu
https://bauhaus-seas.eu/manifesto/